Domuz ve Sığır karşılaştırması:
Tablo 1 :
Domuz etinin zararları
1. Yapındaki sutoksin maddesi:
domuz yagi icerisinde "sutoksin" denilen zehirli maddeler mevcuttur. Vücuda giren bu zehirli maddelerin disari atilmasi icin, lenf bezlerinin fazla calismalari icab eder. Bu durum, bilhassa cocuklarda lenf dügümlerinin iltihaplanmasi ve sismesi seklinde kendini gösterir. Hasta cocugun bogaz bölgesi anormal bir sekilde siserek, adeta domuza benzer. Bu sebeple, bu hastaliga "domuz hastaligi" (skrofuloz) adi verilir.
2. Kükürt:
Domuz etinde bol miktarda bulunan sümüksü bag dokusu, kükürt yönünden cok zengindir. Bu sayede, vücuda fazla miktarda kükürt alinmis olur. Bu fazlaliksa; kikirdak, kas ve sinirlere oturarak eklemlerde iltihaplanma, kireclenme ve bel fitigi gibi cesitli hastaliklara yol acar.
Domuz eti devamli yenirse, vücuttaki sert kikirdak maddesinin yerini, domuzdan gecen sümüksü bag dokusu alir. Bunun sonucu olarak, kikirdak yumusar; vücut agirligina tahammül edemeyerek altinda ezilir. Böylece, eklemlerde bozulmalar meydana gelir. Domuz eti yiyenlerin elleri peltelesir, yag tabakalari tesekkül eder. Mesela yiyen kimse sporcuysa; yorgun, tembel ve hareketsiz olur. Bazi futbolcular bu sebeple mesleklerinden olmuşlardır.
3. Deri Hastalıkları:
Domuz etinin ihtiva ettigi histamin ve imtidazol denilen maddeler, deride kasinti hissi uyandirir. Ekzama, dermatit, nörodermatit gibi iltihabi deri hastaliklarina zemin hazirlar.
Domuzun Eşini Kıskanması:
İlk bakıldığında saçma ve bilim dışı görülen, fantazi içerikli veya da domuzu aşağılamak gibi sebeblerle söylendiği zannedilen bir olgudur bu. Ancak araştırıldığında bunun da bilimsel olarak bir açıklamasının bulunduğunu görürüz.
Öncelikle kıskanmak "eşi" olan canlılara özgü bir tutumdur. Her hayvan eşini kıskanır. Kıskanmak ise belirli hormanlar sayesinde canlıda olan bir davranışdır. Çok eskiden beri bilinen ise "domuzlar partnerini kıskanmaz." . Peki bu durum neden olmaktadır ? Çok basit bir açıklama ile E vitaminini domuzun bünyesinde yok eden toksinlerin bulunmasındandır. Vita=hayat ve Min=mineralin kısa adı olacak şekilde hayat minerali anlamındaki vitaminlerden olan E vitamini eksikliğinde bir çok kötü etkinin yanı sıra: cinsel isteksizlik görülür. Ve kıskanma olayının kimyası bozulur.
Örneğin bazı ilaçların insanda uyuşukluğa ve aşırı dinginliğe sebeb olduğu bilinmektedir. Örneğin normalde bir duruma kızan / yada tepki gösteren birisi bu tür bir ilacı aldığında hiç umursamayan bir karakter yapısı sergileyebilmektedir.
Bu bilgiyi şundan dolayı verdim: kimse duyguların kimyasal bir kaynağı olmadığı gibi bir düşünceye sahip olmasın.
İşde domuz da ki bazı maddeler E vitaminini bozmakta / yok etmektedir. Bu da olumsuzluklara sebeb olmakta ve onlardan biri de "kıskanma" duygusunda körelme / azalma şeklindedir.
Domuzdaki Hastalıklar (Diseases of Pigs):
Diseases of Pigs
Avrupa ve Amerika da domuz eti serbest satılmasına rağmen, domuz eti ile ilgili uyarılar çok ciddidir. Nedir bu uyarılar ? :
- Domuz eti çiğ olarak veya az pişmiş olarak yenemez, oldukça iyi pişirilmelidir.
- Domuz eti yenmeyecekse diğer yiyeceklerden ayrı olarak, paketinden çıkarılmadan saklanmalıdır. Paket açıldığında hemen tüketilmelidir.
Örneğin İngiltere de az pişmiş domuz etinden 1 lokma yiyen Darren Ashall çok büyük bir ölüm tehlikesi atlatmışdır.
http://www.hurriyet.com.tr/yasasinhayat/18096822.asp?gid=381
Yine de halen Amerika da 2000 yılından beri yılda ortalama 11 kişi domuz etinden kaynaklı hastalıklardan bu süper hijyen kurallarına uymadıkları için ölmektedirler. http://en.wikipedia.org/wiki/Pork#Food-borne_illness
Her türlü gıda da hijyen tabii ki şarttır. İster et olsun ister olmasın, yada ister domuz eti olsun ister sığır eti. Ancak burada domuz ile ilgili çok önemli bir nokta vardır. Domuz üzerindeki hastalıklar günümüzde çaresi olmayan türdendir. Domuz en hijyenik çiftliklerde dahi yetişse asla bu hastalıklardan bertaraf edilememektedir. Domuz eti yemek isteyenlerin bu hijyen şartlarına mutlaka uymaları gerekmektedir.
Tablodan anlaşıldığı üzere, domuz sindirim sistemi çok bayağıdır, kısa sindirim süresi, küçük ölçekli sindirim sistemi, basit sindirim fonksiyonlarına vardır. Geviş getirenler sınıfında yer alan inek ise, büyük bir sindirim sistemi, uzun sindirim süresi ve gelişmiş sindirim işlevlerine sahiptir.
Ve üstüne üstlük domuz yiyeceklerinde seçici değildir, ancak inek her şeyi seçmez.
Bu sebeblerden aynı besini yese dahi domuzun vücudunda daha fazla temiz olmayan gıda oluşacakdır. Ve eti daha az temiz olacakdır.
Tevratta domuz için "unclean" (temiz olmayan) denmesinin sebebi de bu yüzdendir.
O da et bu da et gibi bir yaklaşım doğru değildir. Allah domuzu bir SCAVENGER (çöpçü) hayvan olarak yaratmışdır.
Domuzun vücudu hassas değildir, bir çok zehirden/bakteriden etkilenmez.
Not: Bu yazı geliştirilebilir..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder